Festivals living labs voor innovatie

Test je innovatie op een festival

Innofest zet 10 festivals in als living labs voor innovatie. Een festival is een tijdelijke minimaatschappij en - net als in het echte leven - zijn op een festival uitdagingen te vinden op het gebied van bijvoorbeeld energie, afval, logistiek, water en voedsel. Dit maakt festivals de perfecte plek om prototypes te testen, te implementeren en heel veel feedback op te halen in een korte tijd. Bijkomend voordeel: deelname aan een festival levert veel zichtbaarheid en een groter netwerk op.

Test je prototype of doe een experiment

Regieorgaan SIA wil onderzoek en ondernemerschap stimuleren bij hogescholen. Een van de dingen die we hiervoor doen is om samen met Innofest een aantal projecten de kans geven hun prototype te testen of experiment uit te voeren op een van de 10 festivals waar Innofest mee samenwerkt*.  Onderzoekers met goede ideeen konden tot 7 maart financiering aanvragen voor bijvoorbeeld het voorbereiden van testen, prototypen, demo’s en experimenten rondom het festival.

 

Tijdens een pitchmiddag beoordeelde een jury de pitches van de verschillende projectteams. Aan de hand van onderstaande criteria bepaalde de jury wie in de zomer van 2019 gaan testen op een festival. 

  • Het project is innovatief en heeft een sterk verhaal
  • De innovatie heeft een positieve impact op de wereld
  • Testen op een festival heeft een toegevoegde waarde voor het project
  • Het project koppelt kennis uit het onderzoek van een lectoraat  aan ondernemerschap


 *De festivals waarmee Innofest samenwerkt zijn: Eurosonic Noorderslag, Oerol, TT Festival, FestiValderAa, Welcome to The Village, Paradigm, Noorderzon, Here Comes the Summer, DGTL Festival, Into The Great Wide Open en Zwarte Cross. 

Flyer Testen op een festival

Download hier de flyer met informatie over het testen van je idee of innovatie op een festival.

Download  (PDF,  579 kB)
Dit wordt getest in 2019

TukAid, slimme ambulance voor ontwikkelingslanden  

De missie van Edwin de Wit (student Industrial Design Engineering, De Haagse Hogeschool) en zijn teamgenoten is om in ontwikkelingslanden de ombouw van TukTuks naar TukAid ambulances te faciliteren. Ze hebben hiervoor een bouwpakket ontworpen met materialen en instructies. TukTuks zijn in veel ontwikkelingslanden al in grote getalen in gebruik. Een ombouw tot ambulance is hierdoor duurzaam, en draagt bij aan de lokale arbeidsmarkt. Bovendien is de kennis over het onderhoud al aanwezig. Op het TT Festival Assen en op Vlieland bij Into the Great Wide Open gaan zij testen of de TukAid zijn weg kan vinden in een drukke menigte of op zandduinen. En of de TukAid een goed alternatief is voor een ambulance.  

 

Ongeremd, innovatieve rolstoelbank

Binnen het project Ongeremd van de HKU is onderzoek gedaan naar de ervaringen van rolstoelgebruikers bij het bezoek aan een evenement. Het verschil in oog- en spreekhoogte is één van de belangrijkste problemen. Rolstoelgebruikers ervaren de wereld vanuit een lager perspectief en vallen daardoor vaak buiten een gesprek. Ongeremd ontwikkelde een innovatieve rolstoelbank door een compacte, uitschuifbare zitting in het wiel van de rolstoel te integreren. Overal en op elk moment kan de bank uitgeschoven worden en mensen kunnen op gelijke hoogte naast de rolstoelgebruiker zitten. Eenvoudig, vernieuwend en een sociale verrijking!

Ongeremd gaat testen op Noorderzon en Zwarte Cross.  

 

Shift Diets

Willen we 10 miljard mensen in 2050 duurzaam en gezond kunnen blijven voeden, dan moeten we wennen aan een radicaal ander eetpatroon. Die boodschap gaven 37 wetenschappers onlangs af. De Hogeschool van Amsterdam (HvA) en het RIVM willen het eetgedrag van festivalgangers en de ecologische voetafdruk daarvan bijhouden via Instagram posts en een scorebord. Studenten van het HvA Food Lab brengen een alternatief menu. Wat bepaalt de voedselkeuze van festivalgangers en lukt het de studenten om de voetafdruk van de festivalgangers te verkleinen?

De studenten gaan dit proberen op Eurosonic Noorderslag in januari 2020 en wellicht nog eerder op een tweede festival.

 

Festivalplantje, hét nieuwe festivalbandje

Het eerste tastbare dat de bezoeker in (of om) handen heeft, nog voor het opzetten van de tenten en het drinken van het eerste biertje, is het festivalbandje. Tessa Hesseling van de Hanzehogeschool Groningen heeft een festivalbandje ontwikkeld dat anders is dan andere bandjes. Het is biologisch afbreekbaar en biedt toch een blijvende herinnering door de plantzaadjes die in het bandje zitten. Dit festivalbandje sluit heel goed aan bij de wens van veel festivals zo duurzaam en circulair mogelijk te zijn. De bandjes worden getest op Paradigm en waarschijnlijk nog een festival, later in het seizoen.

 

Heb je een vraag?

Wil je meer informatie over Innofest of heb je een vraag? Neem dan contact op met:

Martje van Ankeren, programmamanager Regieorgaan SIA
E-mail: martje.vanankeren@regieorgaan-sia.nl
Telefoon: 06 - 57 74 19 97

Friso Visser, innovatieprogrammeur Innofest
E-mail: friso@innofest.co
Telefoon: 06 - 81 44 99 25