Festivals living labs voor innovatie

Test je innovatie op een festival

Innofest zet 10 festivals in als living labs voor innovatie. Een festival is een tijdelijke minimaatschappij en - net als in het echte leven - zijn op een festival uitdagingen te vinden op het gebied van bijvoorbeeld energie, afval, logistiek, water en voedsel. Dit maakt festivals de perfecte plek om prototypes te testen, te implementeren en heel veel feedback op te halen in een korte tijd. Bijkomend voordeel: deelname aan een festival levert veel zichtbaarheid en een groter netwerk op.

Test je prototype of doe een experiment

Regieorgaan SIA wil onderzoek en ondernemerschap stimuleren bij hogescholen. Een van de dingen die we hiervoor doen is om samen met Innofest een aantal projecten de kans geven hun prototype te testen of experiment uit te voeren op een van de 10 festivals waar Innofest mee samenwerkt*.  Onderzoekers met goede ideeen kunnen financiering aanvragen voor bijvoorbeeld het voorbereiden van testen, prototypen, demo’s en experimenten rondom het festival. Kijk voor inspiratie naar de cases op de website van Innofest.  

 *De festivals waarmee Innofest samenwerkt zijn: Eurosonic Noorderslag, Oerol, TT Festival, FestiValderAa, Welcome to The Village, Paradigm, Noorderzon, Here Comes the Summer, DGTL Festival en Into The Great Wide Open. 
 

Wat moet je doen om op een festival te testen?

Wil je kans maken op een van de testplekken op een festival, meld je dan aan voor 7 maart 2019.  Op basis van deze vooraanmelding maken Regieorgaan SIA en Innofest een voorselectie. Indien je daarvoor wordt uitgenodigd, kan je tijdens de pitchbijeenkomst je project verder toelichten. De pitchmiddag is op vrijdag 22 maart van 13.00 tot 17.00 uur in Utrecht. Een jury beoordeelt de pitches van de verschillende projectteams en bepaalt wie in de zomer van 2019 gaan testen op een festival. De pitches worden beoordeeld op de volgende criteria:

  • Het project is innovatief en heeft een sterk verhaal
  • De innovatie heeft een positieve impact op de wereld
  • Testen op een festival heeft een toegevoegde waarde voor het project
  • Het project koppelt kennis uit het onderzoek van een lectoraat  aan ondernemerschap
Hoe kun je aanmelden?

Aanmelden kan tot 7 maart 2019 bij Martje van Ankeren: martje.vanankeren@regieorgaan-sia.nl.
Voeg aan de aanmelding een motivatie (van maximaal 600 woorden) toe. Ga daarbij in op de 4 criteria: innovatief en communicatief, positieve impact, onderzoek & ondernemerschap. Geef daarnaast antwoord op de volgende vragen:

  • Wie doet de aanvraag (welke hogeschool, lector en/of onderzoeker, eventueel aangevuld met partners)?
  • Hoe komt jullie aanvraag voort uit het praktijkgericht onderzoek van een hogeschool?
  • Voeg een kleine begroting toe. Hoeveel financiële ondersteuning heb je nodig en waarvoor?

Als je een aanmelding doet: vergeet niet 22 maart vast te reserveren in je agenda!

Flyer Testen op een festival

Download hier de flyer met informatie over het testen van je idee of innovatie op een festival.

Download  (PDF,  579 kB)
Tests van 2018

4 studenten van de minor International Business of Natural Resources aan Van Hall Larenstein testten hun voedselinnovatie tijdens het festival Welcome to The Village in Leeuwarden (juli 2018).

 

Ook het team van Bladmuziek (Hogeschool Rotterdam) testte op dit festival. Bladmuziek is een multi-sensorische beleving waarbij festivalgangers zelf muziek maken door planten aan te raken.
Deze innovatie werd ook getest op FestiValderAa (juli 2018), waar ook Rosa de Vries van Hogeschool Utrecht aanwezig was.

 

Rosa test Millow, een apparaatje dat een rustige hartslag genereert, waardoor het helpt om te ontspannen. Lees meer over de tests. 
 

Heb je een vraag?

Wil je meer informatie over Innofest of heb je een vraag? Neem dan contact op met:

Martje van Ankeren, programmamanager Regieorgaan SIA
E-mail: martje.vanankeren@regieorgaan-sia.nl
Telefoon: 06 - 57 74 19 97

Friso Visser, innovatieprogrammeur Innofest
E-mail: friso@innofest.co
Telefoon: 06 - 81 44 99 25