Festivals living labs voor innovatie

Test je innovatie op een festival met Innofest X SIA

Innofest zet 11 festivals in als living labs voor innovatie. Een festival is een tijdelijke minimaatschappij en - net als in het echte leven - zijn op een festival uitdagingen te vinden op het gebied van bijvoorbeeld energie, afval, logistiek, water en voedsel. Dit maakt festivals de perfecte plek om prototypes te testen, te implementeren en heel veel feedback op te halen in een korte tijd. Bijkomend voordeel: deelname aan een festival levert veel zichtbaarheid en een groter netwerk op.

Test je prototype of doe een experiment

Regieorgaan SIA wil onderzoek en ondernemerschap stimuleren bij hogescholen. Een van de dingen die we hiervoor doen is om samen met Innofest een aantal projecten de kans geven hun prototype te testen of experiment uit te voeren op een van de 11 festivals waar Innofest mee samenwerkt*. Onderzoekers met goede ideeën konden tot 1 maart 2020 financiering aanvragen voor bijvoorbeeld het voorbereiden van testen, prototypen, demo’s en experimenten rondom het festival.

 

Tijdens een pitchmiddag beoordeelde een jury de pitches van de verschillende projectteams. Aan de hand van onderstaande criteria bepaalde de jury wie in de zomer van 2020 gaan testen op een festival. 

  • Het festival is een logische proeftuin voor dit project
  • Het project is innovatief en koppelt kennis van de hogeschool aan ondernemerschap
  • Het project heeft een positieve impact op de wereld
  • Het project heeft een sterk verhaal achter zich en weet hoe ze deze moet (door)vertellen

 *De festivals waarmee Innofest samenwerkt zijn: Eurosonic Noorderslag, Oerol, TT Festival, FestiValderAa, Welcome to The Village, Paradigm, Noorderzon, Here Comes the Summer, DGTL Festival, Into The Great Wide Open en Zwarte Cross. 

 

Hoe kan ik me aanmelden?

Op dit moment is het niet mogelijk om je aan te melden. 

 

Oproep testen op een festival

In dit bestand staat alle informatie die je nodig hebt om jouw goede idee voor een test op festival in te dienen.

Download  (PDF,  476 kB)
Heb je een vraag?

Wil je meer informatie over Innofest of heb je een vraag? Neem dan contact op met:

Martje van Ankeren, programmamanager Regieorgaan SIA
E-mail: martje.vanankeren@regieorgaan-sia.nl
Telefoon: 06 - 57 74 19 97

Friso Visser, innovatieprogrammeur Innofest
E-mail: friso@innofest.co
Telefoon: 06 - 81 44 99 25
 

Dit werd getest in 2019

TukAid, slimme ambulance voor ontwikkelingslanden  

De missie van Edwin de Wit (student Industrial Design Engineering, De Haagse Hogeschool) en zijn teamgenoten is om in ontwikkelingslanden de ombouw van TukTuks naar TukAid ambulances te faciliteren. Ze hebben hiervoor een bouwpakket ontworpen met materialen en instructies. TukTuks zijn in veel ontwikkelingslanden al in grote getalen in gebruik. Een ombouw tot ambulance is hierdoor duurzaam, en draagt bij aan de lokale arbeidsmarkt. Bovendien is de kennis over het onderhoud al aanwezig. Op het TT Festival Assen en op Vlieland bij Into the Great Wide Open testten zij of de TukAid zijn weg kan vinden in een drukke menigte of op zandduinen. En of de TukAid een goed alternatief is voor een ambulance.  

 

Ongeremd, innovatieve rolstoelbank

Binnen het project Ongeremd van de HKU is onderzoek gedaan naar de ervaringen van rolstoelgebruikers bij het bezoek aan een evenement. Het verschil in oog- en spreekhoogte is één van de belangrijkste problemen. Rolstoelgebruikers ervaren de wereld vanuit een lager perspectief en vallen daardoor vaak buiten een gesprek. Ongeremd ontwikkelde een innovatieve rolstoelbank door een compacte, uitschuifbare zitting in het wiel van de rolstoel te integreren. Overal en op elk moment kan de bank uitgeschoven worden en mensen kunnen op gelijke hoogte naast de rolstoelgebruiker zitten. Eenvoudig, vernieuwend en een sociale verrijking!

Ongeremd heeft getest op Noorderzon en Zwarte Cross.  

 

Shift Diets

Willen we 10 miljard mensen in 2050 duurzaam en gezond kunnen blijven voeden, dan moeten we wennen aan een radicaal ander eetpatroon. Die boodschap gaven 37 wetenschappers onlangs af. De Hogeschool van Amsterdam (HvA) en het RIVM willen het eetgedrag van festivalgangers en de ecologische voetafdruk daarvan bijhouden via Instagram posts en een scorebord. Studenten van het HvA Food Lab brengen een alternatief menu. Wat bepaalt de voedselkeuze van festivalgangers en lukt het de studenten om de voetafdruk van de festivalgangers te verkleinen?

De studenten gaan dit proberen op Eurosonic Noorderslag in januari 2020. 

 

Festivalplantje, hét nieuwe festivalbandje

Het eerste tastbare dat de bezoeker in (of om) handen heeft, nog voor het opzetten van de tenten en het drinken van het eerste biertje, is het festivalbandje. Tessa Hesseling van de Hanzehogeschool Groningen heeft een festivalbandje ontwikkeld dat anders is dan andere bandjes. Het is biologisch afbreekbaar en biedt toch een blijvende herinnering door de plantzaadjes die in het bandje zitten. Dit festivalbandje sluit heel goed aan bij de wens van veel festivals zo duurzaam en circulair mogelijk te zijn. De bandjes zijn getest op Paradigm