Genomineerd RAAK-award 2018: PACT

 

Project: PACT - Petunia and CRISPR/Cas Technology
Hogeschool: Inholland
Projectleider: Nelleke Kreike

 

Het Petunia And CRISPR/Cas Technology - afgekort PACT - consortium doet onderzoek naar de toepassing van de CRISPR/Cas techniek in de plantenveredeling. Het veredelen van planten is een langdurig proces dat wel 20 jaar in beslag kan nemen. Technieken die de veredeling versnellen kunnen een grote positieve impact hebben op de innovatiekracht van veredelingsbedrijven. De CRISPR/Cas techniek is zo’n innovatieve techniek waarmee je gericht minuscule veranderingen in het DNA van planten kan aanbrengen en zo nieuwe eigenschappen kan creëren en veredeling nauwkeuriger en sneller maakt.

 

Nederlandse groenteveredelingsbedrijven spelen een belangrijke rol bij voedselzekerheid en duurzame productie van de gewassen van de toekomst. Om deze voorloperspositie vast te houden en in te spelen op mondiale ontwikkelingen zijn nieuwe rassen nodig. Rassen die aangepast zijn aan het veranderende klimaat en die bestand zijn tegen ziekten die de oogst kunnen verwoesten. Daarom werken enkele grote veredelingsbedrijven, Wageningen Universiteit en studenten en (docent-)onderzoekers van hogeschool Inholland en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen aan de optimalisatie van de CRISPR/Cas techniek. De modelgewassen zijn tomaat, aardappel en het siergewas petunia. De eigenschappen die de onderzoekers willen veranderen met deze techniek zijn bloemkleur, bloemvorm en ziekteresistentie. Verschillende protocollen zijn opgezet en geoptimaliseerd en op dit moment kunnen  gerichte mutaties worden aangebracht in het DNA van de modelgewassen. Dit toont aan dat de CRISPR/Cas techniek in planten werkt en dat deze techniek geschikt is om in andere groente- en siergewassen toegepast te worden.

 

Daarnaast is de jonge CRISPR/Cas techniek in het praktijkonderwijs van Inholland en de HAN geïmplementeerd. Dit jaar studeren de eerste studenten af die ervaring hebben met deze techniek en die hiermee aan de slag kunnen in de veredelingsbedrijven.