RAAK-award

De RAAK-award biedt toonaangevend praktijkgericht onderzoek van hogescholen een podium. Met de prijs wil het regieorgaan de bekendheid en kwaliteit van het onderzoek aan hogescholen verhogen.

De genomineerden zijn bekend!

Op 2 juli sloot de aanmelding voor de RAAK-award 2018. Van de 23 projecten die op dat moment binnen waren heeft de jury er 6 genomineerd voor de RAAK-award. De genomineerden zijn (in alfabetische volgorde): 

 

AROSSTA - Hogeschool Van Hall Larenstein 

Better Wetter - Hogeschool Van Hall Larenstein 

Fit to Perform - Codarts 

P2G using biological methanation (BioPower2Gas) - Hanzehogeschool Groningen 

PACT: Petunia And CRISPR/Cas Technology - Inholland 

Sociale Robots in de Zorg: van experiment tot zorgpraktijk - Zuyd Hogeschool 

 

Hoe nu verder? 

De deskundige jury (onder aan de pagina zie je wie dat zijn) beoordeelt de 6 genomineerde op de volgende criteria : 

  • De relevantie van het onderzoek voor het onderwijs en de praktijk.
  • De doorwerking van het onderzoek richting onderwijs en praktijk of onderzoek.
  • Hoe innovatief is het onderzoek?
  • In september maken we bekend welke projecten de jury nomineert voor de prijzen. 

De projectleiders van de genomineerde projecten krijgen de mogelijkheid de jury meer te vertellen over het onderzoek en de vragen die de juryleden hebben, te beantwoorden. De jury bepaalt vervolgens de winnaars. De 6 genomineerde onderzoeksprojecten presenteren de uitkomsten van hun onderzoek op het SIA-congres op 15 november 2018. Tijdens het congres vindt ook de prijsuitreiking plaats.
 

Publieksprijs

Naast de juryprijzen kent de RAAK-award ook een publieksprijs. Iedereen kan stemmen op zijn of haar favoriete project. 

Ga naar de stemtool en stem op het project dat volgens jou de Publieksprijs verdient. 

RAAK-reporters vertellen via social media en onze RAAK-award Facebookpagina meer over de genomineerden projecten. Ook tijdens het SIA-congres kan er gestemd worden. 
 

Wat kun zij winnen?

1e prijs: de RAAK-award, € 10.000,- en een korte film over het onderzoek       

2e prijs: € 5.000,-                                                                                             

3e prijs: € 2.500,-                                                                             

Publieksprijs: € 2.500,-
 

Heb je een vraag?

Wil je meer informatie over de RAAK-award of heb je een vraag? Dan kun je contact opnemen met:

Martje van Ankeren, programmamanager                                                                       
E-mail: martje.vanankeren@regieorgaan-sia.nl 
Telefoon: 06 – 57 74 19 97
 

Jury 2018

Reint Jan Renes (voorzitter) 

Juryvoorzitter van de RAAK-award 2018 is dr. Reint Jan Renes. Reint Jan is Lector Crossmediale Communicatie in het Publieke Domein aan de Hogeschool Utrecht en universitair hoofddocent bij de leerstoelgroep Strategische Communicatie van de Wageningen Universiteit. Reint Jan promoveerde in de sociale psychologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Met zijn lectoraat onderzoekt hij hoe communicatie & design kan bijdragen aan een leefbare samenleving. In september 2015 werd Reint Jan door de Tweede Kamer aangesteld als lid van de Landelijke Referendumcommissie. Hij heeft tevens als projectleider in diverse toegepaste projecten concreet werk gemaakt van het toepassingsgericht ontwikkelen en inzetten van wetenschappelijke onderzoeksresultaten. Daarnaast heeft hij ervaring als wetenschappelijk adviseur in diverse commissies. Voor Regieorgaan SIA is Reint Jan lid van de commissie die adviseert over doorwerking, een rol die mooi aansluit op het juryvoorzitterschap van de RAAK-award.

 

 

Anna van Nunen

Anna van Nunen is directeur van Innofest. Innofest zet 8 festivals in Noord-Nederland in als living lab: om innovaties te versnellen en ondernemers te helpen innoveren. Start-ups, bedrijven, ondernemers en studenten komen samen op de festivals om hier de maatschappelijke impact van hun prototypes te testen, om ze vervolgens in de 'echte' wereld te kunnen lanceren. ‘Bij Innofest komt alles samen wat ik leuk vind. Festivals, ondernemers, innovatie en duurzaamheid.’ Anna heeft zelf een achtergrond in de sociale psychologie en voor zij directeur was van Innofest  deed zij onder andere onderzoek naar het startup ecosysteem. Een achtergrond die goed van pas komt bij de RAAK-award.

 

 

Jalbert Kuijper

Jalbert is een geboren ondernemer, als co-founder van meerdere bedrijven zoals Inpact (later verkocht aan LostBoys), Xeed en Wecanbeheroes en OpenHealth is hij momenteel partner bij SchaalPlus, een bedrijf dat de brug bouwt tussen jonge digitale talenten en organisaties die de digitalisering van binnenuit willen vormgeven en digitaal talent aan zich willen verbinden. Daarnaast is Jalbert ambassadeur voor de Take-off hbo regeling van Regieorgaan SIA. De regeling biedt onderzoekers en onderzoekende studenten de kans kennis uit onderzoek om te zetten in ondernemerschap. 

 

 

De winnaars van 2017:
Lector Laure Itard ontvangt samen met haar team de eerste prijs van juryvoorzitter Reint Jan Renes

1e: De Haagse Hogeschool

Energie-installaties zijn als het ware de longen, het hart en de bloedvaten van een gebouw. Ze zorgen ervoor dat een gebouw ademt en op temperatuur blijft om zo een comfortabel en gezond binnenklimaat te creëren. Dit kost echter veel energie. Moderne installaties zijn zo complex geworden dat zelfs de beste experts de weg kwijt raken; storingen, foute afstellingen en energieverspilling blijven ongemerkt. Onderzoekers van De Haagse Hogeschool hebben een verrassende aanpak om energieverspilling tegen te gaan door data mining algoritmes te combineren met gebouwsimulatie software en met diagnostische methoden uit de gezondheidswetenschappen. De resultaten van het onderzoek leiden tot een comfortabel en gezond binnenklimaat, minder storingen en vooral ook energiebesparing. Het onderzoeksproject van De Haagse Hogeschool heeft hiermee de RAAK-award 2017 gewonnen!

Lector Laure Itard kreeg de award en de bij behorende cheque van € 10.000,- overhandigd door juryvoorzitter Reint Jan Renes. De jury is enthousiast over de relevantie van het onderzoek: 'Een gezond binnenklimaat kost veel energie, bovendien blijft veel verspilling onopgemerkt. Daar is veel winst te behalen en dat maakt dit onderzoek uiterst relevant.' Ook is de jury onder de indruk van hoe goed het werkveld is meegenomen. De spelers die er toe doen in het domein van bouw en installatietechniek zijn intensief bij het project betrokken en de resultaten worden vertaald naar het onderwijs.

 

Het team van Medical Robotics van Saxion

2e: Mechatronica van Saxion

Roy de Kinkelder nam namens het lectoraat Mechatronica van Saxion de 2e prijs – een cheque van € 5.000 – in ontvangst. Het lectoraat onderzoekt de inzet van robotische systemen die ervoor kunnen zorgen dat ouderen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Een sterk punt van dit project is dat dit technische onderzoek begint bij de uiteindelijke gebruiker: de oudere. Het blijkt dat iedereen wat anders wil van een robot. Deze uitdaging leidde naar een modulair robotisch systeem dat ook buiten de zorg gebruikt kan worden. De jury is verheugd over de doorwerking van het onderzoek. De nieuwe kennis uit dit project terechtgekomen in verschillende onderdelen van het onderwijs en in vervolg onderzoek.

 

Lucie Huiskens neemt de derde prijs in ontvangst namens het project Going Eco Going Dutch van ArtEZ

3e: ArtEZ

Going Eco Going Dutch van ArtEZ heeft de derde prijs gewonnen. Dit is een onderzoeksproject waarbij vezel-, garen- en textielproducenten en modebedrijven in samenwerking met Saxion duurzame, lokaal geproduceerde textiele vezels (als hennep en recyclede denim) tot garens, weefsels en breisels ontwikkelen en deze verwerken tot vermarktbare (modische) producten. Bijzonder is de nauwe samenwerking tussen de onderzoekers en de mensen uit de mode-industrie. Er wordt letterlijk zij aan zij gewerkt bij de ontwikkeling van een circulair proces. Projectleider Lucie Huiskens nam gekleed in een van de ontwerpen uit het project de prijs in ontvangst.

 

Publieksprijs

Naast de juryprijzen wordt ook elk jaar de publiekprijs uitgereikt. De deelnemers aan het SIA-congres kunnen stemmen op het onderzoeksproject dat zij het beste vinden. De maanden voorafgaand aan het congres kom ook via Facebook te gestemd worden. Studentreporters volgden de projecten en deden daar verslag van op Facebook.  De laatste stemmen werden gegeven door de deelnemers van het congres. Na een aantal spannende maanden is de winnaar eindelijk bekend: Ketenfinanciering voor het mkb van Windesheim. De prijs werd op bijzondere wijze bekendgemaakt door studenten van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. 

 

Juryrapport RAAK-award 2017

Download  (PDF,  1.014 kB)