RAAK-award

De RAAK-award biedt toonaangevend praktijkgericht onderzoek van hogescholen een podium. Met de prijs wil het regieorgaan de bekendheid en kwaliteit van het onderzoek aan hogescholen verhogen.

Winnaar RAAK-award 2018: Fit to Perform

Het RAAK-onderzoeksproject Fit to Perform van Codarts Rotterdam heeft de RAAK-award 2018 en de bijbehorende hoofdprijs van € 10.000,- gewonnen. Het onderzoek richt zich op de gezondheid van podiumkunstenaars. Op het SIA-congres kreeg lector Janine Stubbe de prijs uitgereikt uithanden van juryvoorzitter Reint Jan Renes. De tweede prijs is gewonnen door het project AROSSTA, een onderzoek naar inzet van artificiele riffen in Saba en St. Eustatius. De derde prijs ging naar Sociale Robots in de Zorg van Zuyd Hogeschool.

 

Lees meer over de winnende projecten en het oordeel van de jury. 

 

De genomineerden 2018

Van de 23 projecten die in 2018 werden ingediend door hogescholen heeft de jury er 6 genomineerd voor de RAAK-award. De genomineerden 2019 zijn (in alfabetische volgorde): 

 

AROSSTA - Hogeschool Van Hall Larenstein 

Better Wetter - Hogeschool Van Hall Larenstein 

Fit to Perform - Codarts 

P2G using biological methanation (BioPower2Gas) - Hanzehogeschool Groningen 

PACT: Petunia And CRISPR/Cas Technology - Inholland 

Sociale Robots in de Zorg: van experiment tot zorgpraktijk - Zuyd Hogeschool 

 

De deskundige jury (onder aan de pagina zie je wie dat zijn) beoordeelde de 6 genomineerden op de volgende criteria : 

  • De relevantie van het onderzoek voor het onderwijs en de praktijk.
  • De doorwerking van het onderzoek richting onderwijs en praktijk of onderzoek.
  • Hoe innovatief is het onderzoek?
  • In september maken we bekend welke projecten de jury nomineert voor de prijzen. 

De projectleiders van de genomineerde projecten kregen de mogelijkheid de jury meer te vertellen over het onderzoek en de vragen van de juryleden te beantwoorden. De jury bepaalde vervolgens de winnaars. De 6 genomineerde onderzoeksprojecten presenteerden de uitkomsten van hun onderzoek op het SIA-congres op 15 november 2018. Tijdens het congres vond ook de prijsuitreiking plaats.
 

Juryrapport RAAK-award 2018

Download  (PDF,  330 kB)
Publieksprijs

Naast de juryprijzen kent de RAAK-award ook een publieksprijs. Iedereen kan stemmen op zijn of haar favoriete project. 

RAAK-reporters vertelden via social media en onze RAAK-award Facebookpagina meer over de genomineerden projecten. Ook tijdens het SIA-congres kon er gestemd worden.  De uiteindelijke winnaar van de Publieksprijs is geworden: Sociale Robots in de Zorg van Zuyd Hogeschool.  
 

De prijzen

1e prijs: de RAAK-award, € 10.000,- en een korte film over het onderzoek       

2e prijs: € 5.000,-                                                                                             

3e prijs: € 2.500,-                                                                             

Publieksprijs: € 2.500,-
 

Jury 2018

Reint Jan Renes (voorzitter) 

Juryvoorzitter van de RAAK-award 2018 is dr. Reint Jan Renes. Reint Jan is Lector Crossmediale Communicatie in het Publieke Domein aan de Hogeschool Utrecht en universitair hoofddocent bij de leerstoelgroep Strategische Communicatie van de Wageningen Universiteit. Reint Jan promoveerde in de sociale psychologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Met zijn lectoraat onderzoekt hij hoe communicatie & design kan bijdragen aan een leefbare samenleving. In september 2015 werd Reint Jan door de Tweede Kamer aangesteld als lid van de Landelijke Referendumcommissie. Hij heeft tevens als projectleider in diverse toegepaste projecten concreet werk gemaakt van het toepassingsgericht ontwikkelen en inzetten van wetenschappelijke onderzoeksresultaten. Daarnaast heeft hij ervaring als wetenschappelijk adviseur in diverse commissies. Voor Regieorgaan SIA is Reint Jan lid van de commissie die adviseert over doorwerking, een rol die mooi aansluit op het juryvoorzitterschap van de RAAK-award.

 

 

Anna van Nunen

Anna van Nunen is directeur van Innofest. Innofest zet 8 festivals in Noord-Nederland in als living lab: om innovaties te versnellen en ondernemers te helpen innoveren. Start-ups, bedrijven, ondernemers en studenten komen samen op de festivals om hier de maatschappelijke impact van hun prototypes te testen, om ze vervolgens in de 'echte' wereld te kunnen lanceren. ‘Bij Innofest komt alles samen wat ik leuk vind. Festivals, ondernemers, innovatie en duurzaamheid.’ Anna heeft zelf een achtergrond in de sociale psychologie en voor zij directeur was van Innofest  deed zij onder andere onderzoek naar het startup ecosysteem. Een achtergrond die goed van pas komt bij de RAAK-award.

 

 

Jalbert Kuijper

Jalbert is een geboren ondernemer, als co-founder van meerdere bedrijven zoals Inpact (later verkocht aan LostBoys), Xeed en Wecanbeheroes en OpenHealth is hij momenteel partner bij SchaalPlus, een bedrijf dat de brug bouwt tussen jonge digitale talenten en organisaties die de digitalisering van binnenuit willen vormgeven en digitaal talent aan zich willen verbinden. Daarnaast is Jalbert ambassadeur voor de Take-off hbo regeling van Regieorgaan SIA. De regeling biedt onderzoekers en onderzoekende studenten de kans kennis uit onderzoek om te zetten in ondernemerschap. 

 

 

Heb je een vraag?

Wil je meer informatie over de RAAK-award of heb je een vraag? Dan kun je contact opnemen met:

Martje van Ankeren, programmamanager                                                                       
E-mail: martje.vanankeren@regieorgaan-sia.nl 
Telefoon: 06 – 57 74 19 97