RAAK-award

De RAAK-award biedt toonaangevend praktijkgericht onderzoek van hogescholen een podium. Met de prijs wil het regieorgaan de bekendheid en kwaliteit van het onderzoek van hogescholen verhogen. Projectleiders van lopende en afgeronde RAAK-projecten met concrete resultaten, kunnen hun project aanmelden voor de RAAK-award.

Aanmelden

Wil je kans maken op de RAAK-award 2020 dan kun je tot en met 2 juli, 14.00 uur jouw RAAK-onderzoeksproject aanmelden. Dit doe je door onderstaand formulier in te vullen en te mailen naar communicatie@regieorgaan-sia.nl.  

Aanmeldformulier RAAK-award 2020

Download  (DOCX,  60 kB)
De prijzen

1e prijs: de RAAK-award en € 10.000,- 

2e prijs: € 5.000,-                                                                                             

3e prijs: € 2.500,-                                                                             

Publieksprijs: € 2.500,-

 

Publieksprijs

Naast de juryprijzen wordt ook elk jaar de publiekprijs uitgereikt. De deelnemers aan het SIA-congres (november 2020) kunnen stemmen op het onderzoeksproject dat zij het beste vinden. De maanden voorafgaand aan het congres kan ook online gestemd worden. Studentreporters volgen de projecten en doen daar verslag van. 

 

Criteria

De onafhankelijke en deskundige jury nomineert uit de indieningen 6  projecten die kans maken op de prijzen. De jury doet dit aan de hand van deze criteria : 

  • De relevantie van het onderzoek voor het onderwijs en de praktijk.
  • De doorwerking van het onderzoek richting onderwijs en praktijk of onderzoek.
  • Hoe innovatief is het onderzoek?
Jury 2020

Ingeborg van der Ven  (voorzitter) 

Vanuit haar expertise op bestuur van de kennissector richt Ingeborg van der Ven zich op thema’s en projecten die aan het denken zetten. Zo opende ze in januari dit jaar de expositie Onbevangen over de beeldvorming van vrouwelijke experts in Nederland. Als ondernemer, journalist en bestuurskundige is haar werkveld altijd verbonden met politiek, media en cultuur. “Samenwerken met mensen die groot willen denken en de waarheid aankunnen. Dat is toch geweldig!” Op dit moment werkt Ingeborg aan verschillende beleidsevaluaties en adviezen binnen het hoger onderwijs en de cultuursector.

 

Jalbert Kuijper

Jalbert Kuijper is een geboren ondernemer, en co-founder van meerdere bedrijven zoals Inpact (later verkocht aan LostBoys), Xeed en Wecanbeheroes en OpenHealth. Daarnaast is hij partner bij SchaalPlus, een bedrijf dat de brug bouwt tussen jonge digitale talenten en organisaties die de digitalisering van binnenuit willen vormgeven en digitaal talent aan zich willen verbinden. De laatste jaren was hij directeur Business Development & Innovation bij WNF. Jalbert is ook ambassadeur voor de Take-off hbo regeling van Regieorgaan SIA. De regeling biedt onderzoekers en onderzoekende studenten de kans kennis uit onderzoek om te zetten in ondernemerschap. 

 

Jildou Schotanus

Jildou is onderzoeker bij HZ University of Applied Science. Vorig jaar won zij samen met haar projectteam de RAAK-award voor het onderzoek Meerwaarde met mosselen. Een onderwerp waar Jildou onlangs op promoveerde. Jildou is ecoloog en geïnteresseerd in de relatie tussen mens en natuur, ecosysteemrestauratie en -verduurzaming. Ze werkt bij het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). Binnenkort begint zij aan een nieuw project aan het NIOZ in Yerseke. Binnen dit project doet zij onderzoek naar het verbeteren en het verder verduurzamen van de mosselkweek.

 

Heb je een vraag?

Wil je meer informatie over de RAAK-award of heb je een vraag? Dan kun je contact opnemen met:


Sanne Geelhoed, junior programmamanager
E-mail: sanne.geelhoed@regieorgaan-sia.nl 
Telefoon: 06 – 831 462 96

 

 

Winnaar 2019

Het RAAK-onderzoeksproject Meerwaarde met Mosselen van HZ University of Applied Sciences heeft de RAAK-award 2019 en de bijbehorende hoofdprijs van € 10.000,- gewonnen. Het onderzoek richt zich op het aanleggen van droogvallende mosselbanken op zo’n manier dat deze banken een bijdrage leveren aan kustbescherming, het verhogen van biodiversiteit én de mosselproductie. Op het SIA-congres kreeg Jildou Schotanus de prijs uitgereikt uit handen van juryvoorzitter Reint Jan Renes. De tweede prijs is gewonnen door het project De kracht van het onbewuste leren 2.0 van Zuyd Hogeschool, dat onderzoekt of onbewust leren helpt om mensen weer sneller te laten lopen na bijv. een beroerte. De derde prijs ging naar HiPerGreen van Inholland. Binnen het project is een autonoom vliegende drone ontwikkeld die in kassen planten snel en goed scant waardoor gewasuitval substantieel beperkt wordt.

Lees meer over de winnaars van de RAAK-award 2019.

 

Jury 2019

In 2019 bestond de jury uit:

  • Reint Jan Renes, lector Psychologie voor een Duurzame Stad bij de Hogeschool van Amsterdam (juryvoorzitter)
  • Ingeborg van der Ven, bestuurskundige, ondernemer en journalist
  • Jalbert Kuijper, ondernemer 

RAAK-award juryrapport 2019

Download  (PDF,  598 kB)