30 november 2017

Winnaar RAAK-award 2017: Installaties 2020 - De Haagse Hogeschool

Energie-installaties zijn als het ware de longen, het hart en de bloedvaten van een gebouw. Ze zorgen ervoor dat een gebouw ademt en op temperatuur blijft om zo een comfortabel en gezond binnenklimaat te creëren. Dit kost echter veel energie. Moderne installaties zijn zo complex geworden dat zelfs de beste experts de weg kwijt raken; storingen, foute afstellingen en energieverspilling blijven ongemerkt. Onderzoekers van De Haagse Hogeschool hebben een verrassende aanpak om energieverspilling tegen te gaan door data mining algoritmes te combineren met gebouwsimulatie software en met diagnostische methoden uit de gezondheidswetenschappen.

Lector Laure Itard ontvangt samen met haar team de eerste prijs van juryvoorzitter Reint Jan Renes

De resultaten van het onderzoek leiden tot een comfortabel en gezond binnenklimaat, minder storingen en vooral ook energiebesparing. Het onderzoeksproject van De Haagse Hogeschool heeft hiermee de RAAK-award 2017 gewonnen. 

 

Installaties 2020

Lector Laure Itard kreeg de award en de bij behorende cheque van € 10.000,- overhandigd door juryvoorzitter Reint Jan Renes. De jury is enthousiast over de relevantie van het onderzoek: “Een gezond binnenklimaat kost veel energie, bovendien blijft veel verspilling onopgemerkt. Daar is veel winst te behalen en dat maakt dit onderzoek uiterst relevant.” Ook is de jury onder de indruk van hoe goed het werkveld is meegenomen. De spelers die er toe doen in het domein van bouw en installatietechniek zijn intensief bij het project betrokken en de resultaten worden vertaald naar het onderwijs.

 

Winnaars tweede en derde prijs
Het team van Medical Robotics, Saxion

Roy de Kinkelder nam namens het lectoraat Mechatronica van Saxion de tweede prijs – een cheque van € 5.000 – in ontvangst. Het lectoraat onderzoekt de inzet van robotische systemen die ervoor kunnen zorgen dat ouderen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Een sterk punt van dit project is dat dit technische onderzoek begint bij de uiteindelijke gebruiker: de oudere. Het blijkt dat iedereen wat anders wil van een robot. Deze uitdaging leidde naar een modulair robotisch systeem dat ook buiten de zorg gebruikt kan worden. De jury is verheugd over de doorwerking van het onderzoek. De nieuwe kennis uit dit project terechtgekomen in verschillende onderdelen van het onderwijs en in vervolg onderzoek.

 

Lucie Huiskens neemt de derde prijs in ontvangst namens het project Going Eco Going Dutch van ArtEZ

Going Eco Going Dutch van ArtEZ heeft de derde prijs gewonnen. Dit is een onderzoeksproject waarbij vezel-, garen- en textielproducenten en modebedrijven in samenwerking met Saxion duurzame, lokaal geproduceerde textiele vezels (als hennep en recyclede denim) tot garens, weefsels en breisels ontwikkelen en deze verwerken tot vermarktbare (modische) producten. Bijzonder aan dit project is de nauwe samenwerking tussen de onderzoekers en de mensen uit de mode-industrie. Er wordt letterlijk zij aan zij gewerkt bij de ontwikkeling van een circulair proces. Projectleider Lucie Huiskens nam gekleed in een van de ontwerpen uit het project de prijs in ontvangst.

 

Publieksprijs
Uitreiking publieksprijs met een act uitgevoerd door studenten

Naast de juryprijzen wordt ook elk jaar de publiekprijs uitgereikt. De deelnemers aan het SIA-congres kunnen stemmen op het onderzoeksproject dat zij het beste vinden. De maanden voorafgaand aan het congres kom ook via Facebook te gestemd worden. Studentreporters volgden de projecten en deden daar verslag van op Facebook.  De laatste stemmen werden gegeven door de deelnemers van het congres. Na een aantal spannende maanden is de winnaar eindelijk bekend: Ketenfinanciering voor het mkb van Windesheim. De prijs werd op bijzondere wijze bekendgemaakt door studenten van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. 

 

Over de RAAK-award

Het praktijkgerichte onderzoek van hogescholen verdient een brede doelgroep. Met die gedachte is in 2011 de RAAK-award in het leven geroepen. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt op het SIA-congres aan het door de jury best beoordeelde RAAK-project. Met de RAAK-award zet Regieorgaan SIA goed praktijkgericht onderzoek van hogescholen in de spotlights, verbreedt het de bekendheid en stimuleert de kwaliteit van het onderzoek.

 

De eerste prijswinnaar ontvangt € 10.000 én een korte film over het onderzoeksproject. De tweede prijs bestaat uit € 5.000,-. De derde prijs is €2.500,-.

 

De jury bestond dit jaar uit:

  • Reint Jan Renes, lector Crossmediale Communicatie in het Publieke Domein (juryvoorzitter)
  • Dirk van Delft, directeur Museum Boerhaave
  • Jalbert Kuijper, hoofd marketing Wereld Natuurfonds, ondernemer
  • Anna van Nunen, directeur Innofest

Juryrapport RAAK-award 2017

Download  (PDF,  1.014 kB)

De foto's bij dit artikel zijn van Sven Weijman.

 

Nieuws
Nieuwsoverzicht
Kalender
Kalenderoverzicht
Nieuws
Nieuwsoverzicht
Kalender
Kalenderoverzicht