29 juni 2018

HU Onderzoek op Lowlands Science

Ook dit jaar kunnen de ongeveer 60.000 bezoekers van Lowlands zich wagen aan proefkonijnavonturen op Lowlands Science. Een unieke kans om heel veel onderzoeksdata te verzamelen. Daarnaast is het een mooie manier om het onderzoek, de onderzoeksgroep en hogeschool op de kaart te zetten. Van 17 t/m 19 augustus gaat Hogeschool Utrecht vanuit het lectoraat Innovatieve Maatschappelijke Dienstverlening toetsen of mensen die meer weten over dakloosheid, eerder bereid zijn om daklozen ondersteuning te bieden zodat er minder professionele hulp nodig is.

Daklozen moeten namelijk -volgens nieuw landelijk beleid- voortaan in de wijk worden opgevangen. Op die manier zou er minder professionele hulp nodig zijn omdat burgers de benodigde ondersteuning kunnen bieden. Maar hoe realistisch is dat? En zijn voldoende mensen bereid om iemand die dakloos dreigt te worden op te vangen?

 

Door middel van een stellingenspel zal ervaringsdeskundige en HU gast-docent Wim Eickholt een discussie over dakloosheid op gang te brengen. In hoeverre hebben daklozen zelf schuld aan hun situatie? En hoe realistisch is deze vorm van hulpverlening? Naast het stellingenspel kunnen bezoekers van Lowlands laten weten wat zij zouden willen doen om ex-daklozen weer te laten integreren in de maatschappij.

 

Meerwaarde Lowlands Science

 

Volgens lector Lia van Doorn is deze werkwijze een geweldige manier om aandacht te vragen voor de problematiek. Ook onder jongeren komt het steeds meer voor. ‘Nederland telde op 1 januari 2016 naar schatting 31 duizend daklozen van 18 tot 65 jaar. Het aandeel van jongeren hierin is 41 procent en stijgt de laatste jaren sterk’.

 

Het kenniscentrum Sociale Innovatie wil oplossingen voor dit maatschappelijke probleem vinden en de uitkomsten van dit onderzoek worden dan ook gebruikt als basis voor vervolgonderzoek naar de bereidheid van burgers om ondersteuning te bieden aan daklozen.

 

Naast de HU doen nog negen andere hogescholen en universiteiten onderzoek op het festival. Bovendien vindt de talkshow Tegenlicht Talks en de dagelijkse Nationale Wetenschaps Quiz van de VPRO plaats. Regieorgaan SIA maakt Lowlands Science mede mogelijk.

Nieuws
Nieuwsoverzicht
Kalender
Kalenderoverzicht
Nieuws
Nieuwsoverzicht
Kalender
Kalenderoverzicht