28 juni 2018

Gelukkig, duurzaam en ontspannen

Hogescholen testen deze zomer prototypes op festivals

Samen met Innofest geeft Regieorgaan SIA onderzoeksprojecten van hogescholen de kans om festivals te gebruiken als living labs voor innovatie. Dit jaar testen drie projecten hun prototype op een festival. Vier studenten van de minor International Business of Natural Resources aan Van Hall Larenstein gaan hun voedselinnovatie testen tijdens het festival Welcome to The Village in Leeuwarden. Ook het team van Bladmuziek (Hogeschool Rotterdam) test op dit festival. Bladmuziek is een multi-sensorische beleving waarbij festivalgangers zelf muziek maken door planten aan te raken. Deze innovatie kan ook worden getest op FestiValderAa, waar ook Rosa de Vries van Hogeschool Utrecht aanwezig is. Rosa test Millow, een apparaatje dat een rustige hartslag genereert, waardoor het helpt om te ontspannen.

Algenknappertjes maken festivals gezond en duurzaam

Vier studenten van de minor International Business of Natural Resources aan Van Hall Larenstein testen deze zomer het door hen ontwikkelde knappertje tijdens het festival Welcome to The Village in Leeuwarden. De vrijwilligers van dit festival zijn de proefkonijnen. Het 'algenknappertje' is een cracker geproduceerd met algen. Algen bevatten de acht aminozuren die een mens nodig heeft en is bovendien rijk aan vitamines, mineralen en andere voor de mens essentiële elementen. Bovendien kan het als smaakversterker dienen, waardoor er minder zout toegevoegd hoeft te worden aan het product. Ook is het grootschalig gebruik van algen als voeding van invloed op de ecologische footprint. Het gebruik van dierlijk eiwit kan er door worden verlaagd (o.a. minder CO2 uitstoot). De studenten willen met name testen hoe de acceptatie van algen in ons voedsel is. Lees meer over het knappertje op www.hvhl.nl

 

De algenknappertjes worden getest op Welcome to The Village (19 - 22 juli).  

 

Interactie met elkaar en de natuur

Muziek maken met elkaar door het aanraken van geurige en kleurige kruiden, planten en bloemen, dat is Bladmuziek. Het zorgt voor het vergroten van het geluksgevoel van de gebruiker. Bladmuziek is oorspronkelijk ontworpen voor de publieke ruimte bij een Rotterdams Ziekenhuis, een plek waar dagelijks veel bezoekers en patiënten van het ziekenhuis zijn die een beetje extra extra geluk of afleiding goed kunnen gebruiken. Bij het testen ontdekte het team achter Bladmuziek dat het ook geschikt is voor andere locaties en evenementen waar men interactie met elkaar en de natuur mist, dit extra wil bevorderen of een unieke ervaring wil aanbieden. Een festival is voor het team een logische volgende testomgeving. Bezoekers kunnen Bladmuziek zelf ervaren en testen! Wat is de invloed van het gebruik op de gemoedstoestand? Word je gelukkiger dankzij Bladmuziek? Doe je nieuwe contacten op? 

Bladmuziek is een samenwerking tussen de opleidingen Communicatie, CMD (Communication and Multimedia Design) en CMGT (Creative Media and Game Technologies) van Hogeschool Rotterdam. Over de voorbereidingen en ervaringen houdt het studententeam van Bladmuziek een blog bij. 

 

Samen muziek maken met Bladmuziek kan op FestiValderAa (6 - 8 juli) en op Welcome to The Village (19-22 juli). 

 

Ontspannen met een kussentje

Millow is een kussen met daarin een apparaatje dat een rustige hartslag genereert, waardoor het helpt om te ontspannen. Slim afgekeken van de natuur! Denk maar eens aan hoe het aaien van dieren ontspannend is, of hoe baby’s rustig worden van de hartslag van hun moeder. Rosa de Vries is ontwerper en onderzoeker aan het lectoraat Co-Design aan de Hogeschool Utrecht. Co-Design betekent: samen ontwerpen. Rosa heeft Millow ontworpen met en voor mensen die gauw last hebben van prikkels. De droom van Rosa is dat Millow uiteindelijk in alle schappen van de Hema belandt, oftewel: dat Millow voor iedereen een heel logisch en alledaags gebruiksvoorwerp wordt.

 

Rosa test Mellow op de TT Assen (29 juni – 1 juli) en op FestiValderAa (6 - 8 juli). 

 

Nieuws
Nieuwsoverzicht
Kalender
Kalenderoverzicht
Nieuws
Nieuwsoverzicht
Kalender
Kalenderoverzicht