2 augustus 2019

8 onderzoeksprojecten Sport en Bewegen gehonoreerd

In de tweede subsidieronde van het onderzoeksprogramma Sport en Bewegen van ZonMW zijn 8 onderzoeksprojecten gehonoreerd voor in totaal 5,4 miljoen euro. Regieorgaan SIA is medefinancier van dit programma. Bij elk van de projecten is een hogeschool betrokken.

In de onderzoekscall werd gevraagd naar voorstellen rondom thema’s als topsport, bewegen en vitaliteit en de kracht van sport bij het oplossen van maatschappelijke problemen. In alle projecten staat de samenwerking tussen onderzoek en de praktijk centraal.

 

De 8 gehonoreerde projecten in een notendop
 • Engaging socially vulnerable adults through sports: A research to understand and increase the societal impact of sport dat zich richt op de maatschappelijke waarde van sport voor kwetsbare groepen. In 4 living labs wordt met het aanbieden van sportprogramma’s eraan gewerkt dat deze mensen meer grip op hun leven krijgen.
  Project van Universiteit Wageningen en Windesheim (dr. K. Verkooijen)
   
 • Calibrating Inclusive Sporting Encounters over het organiseren van sportactiviteiten voor sociaal kwetsbare groepen omdat hun deelname achterblijft bij andere groepen.
  Project van Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht, Fontys Sporthogeschool (dr. M. Waardenburg)
   
 • Resilient athletes: A multidisciplinary personalized approach gaat over de veerkracht van sporters met als doel dat sporters de fysieke en mentale stressfactoren waar ze aan bloot staan aankunnen.
  Project van Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit Leiden, UMCG, Jheronimus Acadamy of Data Science, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (Dr. J. den Hartigh)
   
 • Een leven lang bewegen via eHealth; optimalisering van gebruik en effecten richt zich op het in beweging brengen van mensen die te weinig bewegen zoals chronisch zieken, laag opgeleide volwassenen en ouderen.
  Project van Open Universiteit Nederland, Universiteit van Amsterdam, Zuyd Hogeschool (Prof. Dr. L. Lechner)
   
 • A smartphone based, titrated exercise solution for patients with Parkinson’s disease in daily life gaat mensen met de ziekte van Parkinson via apps en sensoren op een smartphone helpen om langdurig een actieve leefstijl te onderhouden.
  Project van Radboudmc, Massachisetts General Hospital, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (Prof. Dr. B. Bloem)
   
 • Tailored Injury Prevention in Adapted Sports over sportblessurepreventie op maat voor mensen met een beperking.
  Project van Amsterdam UMC, VU Amsterdam, OSTRC Oslo Noorwegen,  Hogeschool InHolland (Prof. dr. E. Verhagen)
   
 • WheelPower: wheelchair sports and data science push it to the limit over hoe het vermogen van atleten in een rolstoel geoptimaliseerd kan worden om hun wedstrijdprestatie te verbeteren.
  Project van UMC Groningen, TU Delft, VU Amsterdam, Haagse Hogeschool (dr. R. Vegter)
   
 • My Little Moves: Ideal 24-hour movement patterns in the early years werkt aan het in kaart brengen van het optimale beweegpatroon voor de groei en ontwikkeling van 0- tot 4-jarigen.
  Project van Amsterdam UMC, Universiteit Maastricht, Hogeschool van Amsterdam (Prof. Dr. M. Chin a Paw)
   

De projecten starten voor het einde van het jaar en hebben een looptijd van 4 jaar. In het najaar zijn de projecten met een volledige samenvatting te vinden op de ZonMw-website. Zie voor meer informatie ook de website Van ZonMw.

 

Nieuws
Nieuwsoverzicht
Kalender
Kalenderoverzicht
Nieuws
Nieuwsoverzicht
Kalender
Kalenderoverzicht