Genomineerd RAAK-award 2018: Sociale Robots in de Zorg

 

Onderzoeksproject: Sociale Robots in de Zorg: van experiment tot zorgpraktijk
Hogeschool: Zuyd Hogeschool
Projectleider: Monique Lexis

 

Bij robots denk je niet meteen aan een knuffelbaar zeehondje of een levensecht vriendje. Toch zijn dit de robots uit het onderzoeksproject Sociale Robots in de Zorg: van experiment naar zorgpraktijk. Het project onderzocht de potentie, toepasbaarheid en het effect van sociale robots in de langdurige zorg. In 3 deelonderzoeken pakten onderzoekers samen met professionals uit de zorgsector implementatievraagstukken op en bestudeerden de effecten.

 

Wat is het effect op kinderen met autisme als robot KASPAR, een humanoïde robotpop contact met hen maakt? Aan dit onderzoek deden meer dan 100 professionals en meerdere studenten mee. De resultaten waren verbluffend en vormden de input voor een indrukwekkende documentaire over het leven van een jongen met autisme en zijn bijzondere relatie met zijn robot-vriendje KASPAR. De 2Doc documentaire ‘Scenario’s voor een normaal leven’ was te zien bij NPO2 (en nog online te bekijken), kreeg aandacht in de media en zorgde zo voor bewustwording.

 

De inzet van robots voor kinderen met ernstige fysieke beperkingen was het vraagstuk van het 2e deelonderzoek. Studenten van diverse opleidingen, zowel vanuit zorg als ICT hebben een bijdrage geleverd. Ze ontwikkelde nieuwe software of gingen op pad om praktijktests uit te voeren.

 

In laatste deelstudie werd Paro, de aaibare robotzeehond ingezet bij verpleeghuisbewoners met dementie verspreid over 3 organisaties in Nederland. Paro bleek effectief in het ondersteunen van therapeutische interventies en kan de kwaliteit van zorg en kwaliteit van leven van verpleeghuisbewoners verhogen.

 

Het onderzoek heeft naast de documentaire geleid tot 3 wetenschappelijke proefschriften, meer dan 100 demonstraties, lezingen, presentaties (nationaal en internationaal), en 3 ‘communities’ waarin betrokken stakeholders (o.a. docenten/onderzoekers, zorgprofessionals, cliënten, technologieontwikkelaars) intensief samenwerken aan doorontwikkeling en duurzame implementatie van sociale robots in de zorg.