Genomineerd RAAK-award 2018: Fit to Perform

 

Onderzoeksproject: Fit to Perform
Hogeschool: Codarts
Projectleider: Janine Stubbe

 

De druk op dansers is enorm. Lange en intensieve werkdagen, veel reizen en verschillende werkplekken maken het lastig om lichaam en geest goed te verzorgen. Blessures en mentale klachten liggen op de loer. In het onderzoeksproject Fit to Perform van Codarts werkt de hogeschool samen met Het Nationale Ballet (HNB), Scapino Ballet Rotterdam om de fysieke en mentale gezondheid van dansers te verbeteren en prestaties te optimaliseren. Het onderzoek verbindt kennis vanuit de podiumkunsten, sport, gezondheidszorg, onderwijs en technologie met elkaar.

 

Uit Fit to Perform is de Performing artist and Athlete Health Monitor (PAHM) voortgekomen. Deze online tool verzamelt analyseert en visualiseert real-time informatie over de fysieke en mentale gezondheid van podiumkunstenaars. Via een persoonlijk dashboard koppelt het systeem de uitkomsten van de fysieke testen en de maandelijkse gezondheidsvragenlijst terug aan studenten (Codarts) en dansers (HNB, Scapino). Wereldwijd is PAHM uitgegroeid tot de grootste database op het gebied van gezondheid van podiumkunstenaars.

 

De Kennis uit PAHM wordt binnen de hogeschool gebruikt  voor vernieuwing van het onderwijscurriculum, voor evidence based onderbouwing van het handelen van het Performing Arts Health Team en voor individuele begeleiding van studenten op het gebied van fysieke en mentale gezondheid door een health coach.