RECURF

Hogeschool van Amsterdam

Grondstoffen worden steeds schaarser en duurder, terwijl de hoeveelheid afval blijft toenemen. Een circulaire economie biedt oplossingen door materialen op een hoogwaardige manier te recyclen. De transitie naar een circulaire economie is een uitdaging, zowel voor het onderwijs en onderzoek, alsook voor de praktijk. Binnen het RECURF project is ernaar gestreefd om deze transitie door samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en praktijk daadwerkelijk vorm te geven. RECURF heeft onderzocht in hoeverre textielafval op een hoogwaardige manier kan worden hergebruikt door het te combineren met biobased plastics.

Nieuwe producten

De Hogeschool van Amsterdam onderzocht, samen met onder meer Saxion, hoe afgedankt textiel, dat niet meer herdraagbaar is of ongeschikt voor het spinnen van nieuwe garens, een nieuw leven kan krijgen. Aan RECURF namen mkb-bedrijven deel die voorop willen lopen in de verwerking van biobased plastics en textielvezels tot nieuwe producten, evenals bedrijven met omvangrijke textielreststromen als Starbucks, Sympany (kledinginzameling) en Ahrend. Deze bedrijven hebben interesse voor het zelf gebruiken of verkopen van de producten die hiermee gemaakt kunnen worden.

 

Unieke look and feel

Allereerst is uitgebreid exploratief onderzoek gedaan naar diverse combinaties van vezelsoorten, biobased plastics en verwerkingstechnieken met als resultaat een omvangrijke database met fysieke samples en technische gegevens. De database geeft inzicht in een groot aantal unieke, innovatieve composietmaterialen en hun eigenschappen. Uit het onderzoek blijkt dat de nieuwe biocomposieten een unieke look and feel hebben en daarmee een nieuwe esthetische kwaliteit bieden. Daarbij kan het gebruik van vezels uit reststromen biobased plastics goedkoper maken en bijdragen aan de verbetering van functionele eigenschappen zoals sterkte, flexibiliteit en isolatiewaarde.

De toepasbaarheid van de biocomposieten en hun bijdrage aan een circulaire economie is onderzocht aan de hand van een aantal cases. Voor Starbucks, Sympany en Ahrend zijn productontwerpen en prototypen gemaakt met biocomposieten op basis van hun eigen textielresten. Aan de hand van milieu-impactanalyses en business analyses blijkt dat dit een interessant circulair business model op kan leveren met een positieve economische en ecologische impact. Uit het onderzoek blijkt tevens dat recycling van de biocomposieten kansrijk is via mechanische recycling of biochemische recycling.