De perfecte sportrolstoel

De Haagse Hogeschool

Wielrenners hebben vermogensmeters, er wordt gewerkt aan een meetschaats, geïnstrumenteerde tennisrackets bestaan al. Allemaal bedoeld om feedback te geven over techniek en zwaarte van de prestatie van sporters tijdens wedstrijden en trainingen. Voor rolstoelsporters waren geen geschikte systemen, terwijl voor deze atleten feedback minstens zo belangrijk is. In het onderzoeksproject ‘De perfecte sportrolstoel’ is een systeem gebouwd dat die feedback wel kan geven.

Nieuwe sensortechnologie

Het systeem is ontwikkeld in samenwerking met het Nederlands Paralympisch rolstoelbasketbalteam. Ook is het gebruikt op het hoogste niveau van rolstoeltennis (ABN-AMRO toernooi) en rolstoelrugby (AQR toernooi). Daarnaast werkt het team aan toepassingen voor de recreatieve rolstoelrijder en voor gebruik in de dagelijkse praktijk, inclusief de revalidatie.

 

Het systeem is gebaseerd op nieuwe sensortechnologie en data science applicaties. Op basis van metingen tijdens wedstrijden en trainingen kan van iedere individuele speler een vaardigheidspaspoort opgemaakt worden dat inzicht geeft in techniek, fysieke mogelijkheden en verbeterpunten. Op basis van dit paspoort kan de rolstoel, de training of (zoals in rolstoelbasketbal) de veldpositie aangepast worden.

 

‘De perfecte sportrolstoel’ is bij uitstek een multidisciplinair project. Het combineert technische en sportwetenschappelijke inzichten, is gebaseerd op samenwerking tussen kennisinstellingen en sportpraktijk en brengt fundamenteel en toegepast onderzoek samen. De Haagse Hogeschool speelt daarin een centrale, coördinerende rol.