Lowlands Science

Festivalpubliek als proefkonijnen

Lowlands is een van de grootste festivals in Nederland met naast veel muziek tal van andere, verrassende activiteiten, zoals meedoen aan onderzoek. In het Lowlands Science-dorp kunnen de bezoekers zich elke dag van het festival onderwerpen aan bijzondere onderzoeken en experimenten. Een win-win situatie! De onderzoekers krijgen een groot testpubliek en de bezoekers kunnen zich wagen aan proefkonijnenavonturen. Bovendien biedt Lowlands Science een podium om aan een groot publiek te laten zien wat hogescholen allemaal in huis hebben. Om die reden ondersteunt Regieorgaan SIA dit initiatief.

Vliegende start

In 2016 deden onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam samen met collega's van het Nederlands Forensisch Instituut, de Technische Universiteit Delft en de Politieacademie  onderzoek naar vingersporen. Vingersporen kunnen veel geheimen prijsgeven. Zoals over de gemoedstoestand van een persoon en wat iemand gegeten/gedronken heeft. Om wetenschappelijk betrouwbare conclusies te kunnen trekken, zijn veel data en verder onderzoek nodig. En de Lowlandsbezoekers zorgden voor veel data!  Door hun vingerspoor achter te laten en vragen te beantwoorden over wat zij gegeten en gedronken hebben. Ook werden zij gevraagd in de huid van een moordenaar te kruipen om te achterhalen wat de locatie van een vingerspoor zegt over het misdrijf dat gepleegd is. De verzamelden data geven een vliegende start aan het onderzoek van promovendi Anouk de Ronde en Ward van Helmond binnen het RAAK-PRO project 'Vingersporen, de bron en verder'.

 

Waarom onderzoek doen op Lowlands?

Lowlands heeft veel bezoekers (rond de 50.000) waarvan veel het leuk vinden om aan onderzoek bij te dragen. Een unieke kans om in een paar dagen heel veel onderzoeksdata te verzamelen. Daarnaast biedt Lowland Science veel kansen om het onderzoek, de onderzoeksgroep en de hogeschool op de kaart te zetten. Lowlands Science heeft de afgelopen twee jaar aandacht gekregen in veel landelijke kranten, op het NOS Journaal, RTL Nieuws, RTL Boulevard en vele regionale en online media. Veel onderzoekers die hebben meegedaan hebben deze kans aangegrepen om zichzelf in media en wetenschap te profileren.

 

Hoe werkt het?

Tot 15 maart kun je jouw plannen voor een onderzoek melden en meedingen naar een plek in het Lowlands Science-dorp. Ga naar de Call for Projects. Naar verwachting in april wordt de selectie gemaakt van onderzoeken. Lowlands Science is een zichzelf financierend onderdeel van Lowlands. De geselecteerde onderzoeken kunnen pas definitief doorgaan als alle financiering rond is. Dat kan betekenen dat een bijdrage wordt gevraagd aan de deelnemende opleidingsinstituten. 

 

Waar moet een goed voorstel aan voldoen?

Om kans te maken op een van de ongeveer 10 plekken is het goed rekening te houden met de volgende punten:

  • Het onderzoek is vernieuwend.
  • De festivalganger kan meedoen. De concurrentie op een festival is groot; je moet de bezoeker dus echt iets te bieden hebben. Alleen vragenlijsten invullen bijvoorbeeld, vinden niet veel bezoekers leuk. 
  • Het gaat niet om een tentoonstelling over wat de onderzoekers kunnen of doen, maar daadwerkelijk bijdragen aan een onderzoek, onderzoeksdata opleveren.  
  • Het onderzoek is realiseerbaar, haalbaar en het liefst flexibel. Het is bijvoorbeeld lastig en heel duur om 100 wifipunten aan te leggen, maar ook het gebruiken van 200 m2 is niet echt realistisch. 

TIP: Verwoord goed hoe het er uit ziet en wat de bezoeker gaat doen; schets een plaatje voor de selectiecommissie.

 

 

Lowlands Science wordt georganiseerd door BKB, New Scientist en Lowlands en wordt mede mogelijk gemaakt door o.a. Regieorgaan SIA.