Lowlands Science

Festivalpubliek als proefkonijnen

Lowlands is een van de grootste festivals in Nederland met naast veel muziek tal van andere, verrassende activiteiten, zoals meedoen aan onderzoek. In het Lowlands Science-dorp kunnen de bezoekers zich elke dag van het festival onderwerpen aan bijzondere onderzoeken en experimenten. Een win-win situatie! De onderzoekers krijgen een groot testpubliek en de bezoekers kunnen zich wagen aan proefkonijnenavonturen. Bovendien biedt Lowlands Science een podium om aan een groot publiek te laten zien wat hogescholen allemaal in huis hebben. Om die reden ondersteunt Regieorgaan SIA dit initiatief.

Waarom onderzoek doen op Lowlands?

Lowlands heeft veel bezoekers (rond de 60.000) waarvan veel het leuk vinden om aan onderzoek bij te dragen. Een unieke kans om in een paar dagen heel veel onderzoeksdata te verzamelen. Daarnaast biedt Lowland Science veel kansen om het onderzoek, de onderzoeksgroep en de hogeschool op de kaart te zetten. Lowlands Science heeft de afgelopen twee jaar aandacht gekregen in veel landelijke kranten, op het NOS Journaal, RTL Nieuws, RTL Boulevard en vele regionale en online media. Veel onderzoekers die hebben meegedaan hebben deze kans aangegrepen om zichzelf in media en wetenschap te profileren.

 

Hoe werkt het?

Tot 27 maart 2018 kun je jouw plannen voor een onderzoek melden en meedingen naar een plek in het Lowlands Science-dorp. Ga naar de call for proposals. Naar verwachting in april wordt de selectie gemaakt van onderzoeken. Lowlands Science is een zichzelf financierend onderdeel van Lowlands. De geselecteerde onderzoeken kunnen pas definitief doorgaan als alle financiering rond is. Dat kan betekenen dat een bijdrage wordt gevraagd aan de deelnemende opleidingsinstituten. 

 

Waar moet een goed voorstel aan voldoen?

Om kans te maken op een van de ongeveer 10 plekken is het goed rekening te houden met de volgende punten:

  • Het onderzoek is vernieuwend.
  • De festivalganger kan meedoen. De concurrentie op een festival is groot; je moet de bezoeker dus echt iets te bieden hebben. Alleen vragenlijsten invullen bijvoorbeeld, vinden niet veel bezoekers leuk. 
  • Het gaat niet om een tentoonstelling over wat de onderzoekers kunnen of doen, maar daadwerkelijk bijdragen aan een onderzoek, onderzoeksdata opleveren.  
  • Het onderzoek is realiseerbaar, haalbaar en het liefst flexibel. Het is bijvoorbeeld lastig en heel duur om 100 wifipunten aan te leggen, maar ook het gebruiken van 200 m2 is niet echt realistisch. 

TIP: Verwoord goed hoe het er uit ziet en wat de bezoeker gaat doen; schets een plaatje voor de selectiecommissie.

 

 

Bekijk ter inspiratie het filmpje over het onderzoeksteam van de Hogeschool van Amsterdam dat vorig jaar onderzoek deed op Lowlands Science. 

 

 

Lowlands Science wordt georganiseerd door BKB, New Scientist en Lowlands en wordt mede mogelijk gemaakt door o.a. Regieorgaan SIA.