RAAK-award

De RAAK-award biedt toonaangevend praktijkgericht onderzoek van hogescholen een podium. Met de prijs wil het regieorgaan de bekendheid en kwaliteit van het onderzoek aan hogescholen verhogen.

Winnaar RAAK-award 2017: Installaties 2020 van De Haagse Hogeschool
Lector Laure Itard ontvangt samen met haar team de eerste prijs van juryvoorzitter Reint Jan Renes

Energie-installaties zijn als het ware de longen, het hart en de bloedvaten van een gebouw. Ze zorgen ervoor dat een gebouw ademt en op temperatuur blijft om zo een comfortabel en gezond binnenklimaat te creëren. Dit kost echter veel energie. Moderne installaties zijn zo complex geworden dat zelfs de beste experts de weg kwijt raken; storingen, foute afstellingen en energieverspilling blijven ongemerkt. Onderzoekers van De Haagse Hogeschool hebben een verrassende aanpak om energieverspilling tegen te gaan door data mining algoritmes te combineren met gebouwsimulatie software en met diagnostische methoden uit de gezondheidswetenschappen. De resultaten van het onderzoek leiden tot een comfortabel en gezond binnenklimaat, minder storingen en vooral ook energiebesparing. Het onderzoeksproject van De Haagse Hogeschool heeft hiermee de RAAK-award 2017 gewonnen!

 

Lector Laure Itard kreeg de award en de bij behorende cheque van € 10.000,- overhandigd door juryvoorzitter Reint Jan Renes. De jury is enthousiast over de relevantie van het onderzoek: “Een gezond binnenklimaat kost veel energie, bovendien blijft veel verspilling onopgemerkt. Daar is veel winst te behalen en dat maakt dit onderzoek uiterst relevant.” Ook is de jury onder de indruk van hoe goed het werkveld is meegenomen. De spelers die er toe doen in het domein van bouw en installatietechniek zijn intensief bij het project betrokken en de resultaten worden vertaald naar het onderwijs.

 

Winnaars tweede en derde prijs
Het team van Medical Robotics van Saxion

Roy de Kinkelder nam namens het lectoraat Mechatronica van Saxion de tweede prijs – een cheque van € 5.000 – in ontvangst. Het lectoraat onderzoekt de inzet van robotische systemen die ervoor kunnen zorgen dat ouderen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Een sterk punt van dit project is dat dit technische onderzoek begint bij de uiteindelijke gebruiker: de oudere. Het blijkt dat iedereen wat anders wil van een robot. Deze uitdaging leidde naar een modulair robotisch systeem dat ook buiten de zorg gebruikt kan worden. De jury is verheugd over de doorwerking van het onderzoek. De nieuwe kennis uit dit project terechtgekomen in verschillende onderdelen van het onderwijs en in vervolg onderzoek.

 

Lucie Huiskens neemt de derde prijs in ontvangst namens het project Going Eco Going Dutch van ArtEZ

Going Eco Going Dutch van ArtEZ heeft de derde prijs gewonnen. Dit is een onderzoeksproject waarbij vezel-, garen- en textielproducenten en modebedrijven in samenwerking met Saxion duurzame, lokaal geproduceerde textiele vezels (als hennep en recyclede denim) tot garens, weefsels en breisels ontwikkelen en deze verwerken tot vermarktbare (modische) producten. Bijzonder aan dit project is de nauwe samenwerking tussen de onderzoekers en de mensen uit de mode-industrie. Er wordt letterlijk zij aan zij gewerkt bij de ontwikkeling van een circulair proces. Projectleider Lucie Huiskens nam gekleed in een van de ontwerpen uit het project de prijs in ontvangst.

 

Publieksprijs

Naast de juryprijzen wordt ook elk jaar de publiekprijs uitgereikt. De deelnemers aan het SIA-congres kunnen stemmen op het onderzoeksproject dat zij het beste vinden. De maanden voorafgaand aan het congres kom ook via Facebook te gestemd worden. Studentreporters volgden de projecten en deden daar verslag van op Facebook.  De laatste stemmen werden gegeven door de deelnemers van het congres. Na een aantal spannende maanden is de winnaar eindelijk bekend: Ketenfinanciering voor het mkb van Windesheim. De prijs werd op bijzondere wijze bekendgemaakt door studenten van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. 

 

Juryrapport RAAK-award 2017

Download  (PDF,  1.014 kB)

De prijzen

De RAAK-award omvat de volgende prijzen:

1e prijs: € 10.000,-

2e prijs: € 5.000,-

3e prijs: € 2.500,-

Publieksprijs: € 2.500,-

 

Naast een trofee en een geldbedrag hoort bij de eerste prijs een extra beloning. Van het winnende project wordt een korte film gemaakt.

 

Hoe gaat het in zijn werk?

Vanaf 15 mei t/m 6 juli konden RAAK-projecten worden aangemeld voor de RAAK-award 2017.  In totaal hebben 23 projectleiders hun onderzoeksproject ingediend. Een deskundige jury beoordeelde deze zomer de onderzoeksprojecten op de volgende criteria: 

 

  1. De relevantie van het onderzoek voor het onderwijs en de praktijk.
  2. De doorwerking van het onderzoek richting 1) onderwijs en 2) praktijk of 3) onderzoek.
  3. Hoe innovatief is het onderzoek?

In september maakt de jury bekend welke 10 projecten zij nomineren voor de prijzen. De betreffende projectleiders krijgen de mogelijkheid hun project toe te lichten aan de jury, waarop de jury de winnaars bepaalt.  De 10 onderzoeksprojecten presenteerden de uitkomsten van hun onderzoek op het SIA-congres op 30 november 2017. Tijdens het congres vond ook de prijsuitreiking plaats.

 

Publieksprijs

Naast de juryprijzen kent de RAAK-award ook een publieksprijs. Vanaf de bekendmaking van de 10 genomineerden kon iedereen stemmen op zijn of haar favoriete project. Dat kon via de RAAK-award Facebookpagina of tijdens het SIA-congres op 30 november.

 

Meer info?

Voor meer informatie over de RAAK-award kunt u contact opnemen met:

Martje van Ankeren, programmamanager Regieorgaan SIA

E-mail: martje.vanankeren@regieorgaan-sia.nl

Telefoon: 06 – 57 74 19 97

 

Jury 2017

Reint Jan Renes (voorzitter) 

Juryvoorzitter van de RAAK-award 2017 is dr. Reint Jan Renes. Reint Jan is Lector Crossmediale Communicatie in het Publieke Domein aan de Hogeschool Utrecht en universitair hoofddocent bij de leerstoelgroep Strategische Communicatie van de Wageningen Universiteit. Reint Jan promoveerde in de sociale psychologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Met zijn lectoraat onderzoekt hij hoe communicatie & design kan bijdragen aan een leefbare samenleving. In september 2015 werd Reint Jan door de Tweede Kamer aangesteld als lid van de Landelijke Referendumcommissie. Hij heeft tevens als projectleider in diverse toegepaste projecten concreet werk gemaakt van het toepassingsgericht ontwikkelen en inzetten van wetenschappelijke onderzoeksresultaten. Daarnaast heeft hij ervaring als wetenschappelijk adviseur in diverse commissies. Voor Regieorgaan SIA is Reint Jan lid van de commissie die adviseert over doorwerking, een rol die mooi aansluit op het juryvoorzitterschap van de RAAK-award.

 

 

Jalbert Kuijper

Jalbert is een geboren ondernemer, als co-founder van meerdere bedrijven zoals Inpact (later verkocht aan LostBoys), Xeed en Wecanbeheroes en OpenHealth is hij momenteel partner bij SchaalPlus, een bedrijf dat de brug bouwt tussen jonge digitale talenten en organisaties die de digitalisering van binnenuit willen vormgeven en digitaal talent aan zich willen verbinden. Daarnaast is Jalbert ambassadeur voor de Take-off hbo regeling van Regieorgaan SIA. De regeling biedt onderzoekers en onderzoekende studenten de kans kennis uit onderzoek om te zetten in ondernemerschap. 

 

 

Dirk van Delft 

Onder zijn bezielende leiding werd Museum Boerhaave een van de beste wetenschapsmusea te wereld volgens de The Times. Naast zijn werk als directeur bekleedt Dirk ook de bijzondere leerstoel Materieel erfgoed van de natuurwetenschappen aan de Universiteit Leiden. Sinds 2013 is hij als jurylid betrokken bij de RAAK-award.

 

 

Anna van Nunen

Anna van Nunen is directeur van Innofest. Innofest zet acht festivals in Noord-Nederland in als living lab: om innovaties te versnellen en ondernemers te helpen innoveren. Start-ups, bedrijven, ondernemers en studenten komen samen op de festivals om hier de maatschappelijke impact van hun prototypes te testen, om ze vervolgens in de "echte" wereld te kunnen lanceren. ‘Bij Innofest komt alles samen wat ik leuk vind. Festivals, ondernemers, innovatie en duurzaamheid.’ Anna heeft zelf een achtergrond in de sociale psychologie en voor zij directeur was van Innofest  deed zij onder andere onderzoek naar het startup ecosysteem. Een achtergrond die goed van pas komt bij de RAAK-award.