RAAK-award winnaar 2016 bekend!

Het onderzoeksproject Smart Vision for UAV's van NHL Hogeschool heeft de RAAK-award 2016 gewonnen. Lector Jaap van de Loosdrecht nam de prijs in ontvangst uit handen van juryvoorzitter Margo Brouns tijdens het SIA-congres op 30 november 2016.

De winnaars van 2016
RAAK-award winnaar Jaap van de Loosdrecht krijgt de cheque overhandigd van Jan Benders (winnaar 2015)

Het onderzoeksproject Smart Vision for Unmanned Aerial Vehicles van NHL Hogeschool heeft de RAAK-award 2016 gewonnen. De winnaar van de prijs voor het beste praktijkgericht onderzoek binnen RAAK werd 30 november bekendgemaakt op het SIA-congres. Lector Jaap van de Loosdrecht ontving de bijbehorende cheque van € 10.000,- en de award uit handen van juryvoorzitter Margo Brouns. De tweede prijs ging naar het onderzoek Next-gen MALDI-Tof van Hogeschool Leiden. Beter opsporen met het lab op zak van de Hogeschool van Amsterdam ontving de derde prijs. De publieksprijs was voor Microbiële olie op maat van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Lees meer en bekijk het juryrapport.

 

De RAAK-award

De RAAK-award biedt toonaangevend praktijkgericht onderzoek van hogescholen een podium. Met de prijs wil het regieorgaan de bekendheid en kwaliteit van het onderzoek aan hogescholen verhogen.

 

De RAAK-award omvat de volgende prijzen:

1e prijs          € 10.000,-

2e prijs          € 5.000,-

3e prijs          € 2.500,-

Publieksprijs  € 2.500,-

 

Naast een trofee en een geldbedrag hoort bij de eerste prijs een extra beloning. Van het winnende project wordt een korte film gemaakt.

 

Hoe gaat het in zijn werk?

De RAAK-award staat open voor alle lopende en afgesloten RAAK-projecten. Een deskundige jury onder voorzitterschap van Margo Brouns beoordeelt de onderzoeksprojecten op de volgende criteria: 

 

  1. De relevantie van het onderzoek voor het onderwijs en de praktijk.
  2. De doorwerking van het onderzoek richting 1) onderwijs en 2) praktijk of 3) onderzoek.
  3. Hoe innovatief is het onderzoek?

15 september maakte de jury bekend welke 10 projecten zij nomineerde voor de prijzen (zie het menu hiernaast welke projecten dit zijn). De betreffende projectleiders kregen de mogelijkheid hun project toe te lichten aan de jury, waarop de jury de winnaars bepaalde.  De 10 onderzoeksprojecten presenteerden de uitkomsten van hun onderzoek op het SIA-congres op 30 november 2016. Tijdens het congres vondt ook de prijsuitreiking plaats.

 

Publieksprijs

Naast de juryprijzen kent de RAAK-award ook een publieksprijs. Iedereen kon stemmen op zijn of haar favoriete project. Dat kon tijdens het congres op 30 november, of van te voren via de RAAK-award Facebookpagina.

 

Meer info?

Voor meer informatie over de RAAK-award kunt u contact opnemen met:

Martje van Ankeren, programmamanager Regieorgaan SIA

E-mail: martje.vanankeren@regieorgaan-sia.nl

Telefoon: 06 – 57 74 19 97

 

Jury 2016

Margo Brouns (voorzitter) 

Margo is al jaren intensief betrokken bij het praktijkgericht onderzoek van hogescholen en heeft een brede kennis van de publieke sector, met name van de zorg. Momenteel werkt ze voor de Hogeschool van Amsterdam, nadat ze interim directeur was aan de Haagse Hogeschool. Eerder heeft ze als manager Onderzoek en Ontwikkeling gewerkt voor zorggroep Alliade en was zij lector Zorginnovatie en competentieontwikkeling bij NHL Hogeschool. Margo is sinds drie jaar juryvoorzitter van de RAAK-award en zij vervult deze rol met veel passie en kunde.

 

 

Jalbert Kuijper

Jalbert is een geboren ondernemer, als co-founder van meerdere bedrijven zoals Inpact (later verkocht aan LostBoys), Xeed en Wecanbeheroes en OpenHealth is hij momenteel partner bij SchaalPlus, een bedrijf dat de brug bouwt tussen jonge digitale talenten en organisaties die de digitalisering van binnenuit willen vormgeven en digitaal talent aan zich willen verbinden. Daarnaast is Jalbert ambassadeur voor de Take-off hbo regeling van Regieorgaan SIA. De regeling biedt onderzoekers en onderzoekende studenten de kans kennis uit onderzoek om te zetten in ondernemerschap. Dit jaar neemt Jalbert voor het eerst deel aan de jury van de RAAK-award en daar zijn we erg blij mee.

 

 

Dirk van Delft 

Onder zijn bezielende leiding werd Museum Boerhaave een van de beste wetenschapsmusea te wereld volgens de The Times. Naast zijn werk als directeur bekleedt Dirk ook de bijzondere leerstoel Materieel erfgoed van de natuurwetenschappen aan de Universiteit Leiden. Sinds 2013 is hij als jurylid betrokken bij de RAAK-award.

 

 

Vivianne Bendermacher 

ls founder van Techionista. Ze zet zich in voor de empowerment van vrouwen via technologie, via inspiratie, coachen, verbinding en opleidingen. Bekend van onder andere RTL Boulevard, LINDAnieuws, Technisch Weekblad en Bright. Vivianne is ook bekend met het communiceren van onderzoeksresultaten door haar verleden als hoofdredacteur van KIJK, Know How en VIVA. Dit jaar voor het eerst jurylid en daar zijn we trots op.

 

 

Winnaars RAAK-award 2015
  • De 1e prijs t.w.v. €10.000,- ging naar Fast & Curious van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.
  • De 2e prijs t.w.v. €5.000,- ging naar Functionele stabiliteit van biopolymeren van Avans Hogeschool.
  • De 3e prijs t.w.v. €2.500,- ging naar Carmatop van NHTV internationaal hoger onderwijs Breda.
  • De publieksprijs t.w.v. €2.500,- ging naar SOS-sepsismanagement van Hogeschool Leiden.

Juryrapport RAAK-award

Download  (PDF,  264 kB)