RAAK-award

De RAAK-award biedt toonaangevend praktijkgericht onderzoek van hogescholen een podium. Met de prijs wil het regieorgaan de bekendheid en kwaliteit van het onderzoek aan hogescholen verhogen.

RAAK-award 2017: de genomineerden

De jury heeft aan de hand van de criteria uit de 23 inzendingen 10 projecten genomineerd die kans maken op de RAAK-award. De genomineerden voor de RAAK-award 2017 zijn (in alfabetische volgorde): 

De perfecte sportrolstoel - De Haagse Hogeschool 

Dementia Care Mapping - NHL Hogeschool 

GoingEcoGoingDutch - ArtEZ

Implementatie van Antimicrobiële Coating in de Gezondheidszorg - Zuyd Hogeschool

Installaties 2020 - De Haagse Hogeschool

Ketenfinanciering voor het mkb - Windesheim

LEVV-LOGIC - Hogeschool van Amsterdam

MATCH - Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

Medical Robotics - Saxion

RECURF - Hogeschool van Amsterdam 

 

De jury bepaalt na gesprekken met alle genomineerden de winnaars van de prijzen. Behalve de winnaar van de Publieksprijs, die wordt bepaald door iedereen die stemt op een van de genomineerden. Stemmen kan op onze Facebookpagina.

 

De prijzen

De RAAK-award omvat de volgende prijzen:

1e prijs: € 10.000,-

2e prijs: € 5.000,-

3e prijs: € 2.500,-

Publieksprijs: € 2.500,-

 

Naast een trofee en een geldbedrag hoort bij de eerste prijs een extra beloning. Van het winnende project wordt een korte film gemaakt.

 

Hoe gaat het in zijn werk?

Vanaf 15 mei t/m 6 juli konden RAAK-projecten worden aangemeld voor de RAAK-award 2017.  In totaal hebben 23 projectleiders hun onderzoeksproject ingediend. Een deskundige jury beoordeelde deze zomer de onderzoeksprojecten op de volgende criteria: 

 

  1. De relevantie van het onderzoek voor het onderwijs en de praktijk.
  2. De doorwerking van het onderzoek richting 1) onderwijs en 2) praktijk of 3) onderzoek.
  3. Hoe innovatief is het onderzoek?

In september maakt de jury bekend welke 10 projecten zij nomineren voor de prijzen. De betreffende projectleiders krijgen de mogelijkheid hun project toe te lichten aan de jury, waarop de jury de winnaars bepaalt.  De 10 onderzoeksprojecten presenteren de uitkomsten van hun onderzoek op het SIA-congres op 30 november 2017. Tijdens het congres vindt ook de prijsuitreiking plaats.

 

Publieksprijs

Naast de juryprijzen kent de RAAK-award ook een publieksprijs. Vanaf de bekendmaking van de 10 genomineerden kan iedereen stemmen op zijn of haar favoriete project. Dat kan via de RAAK-award Facebookpagina of tijdens het SIA-congres op 30 november.

 

Meer info?

Voor meer informatie over de RAAK-award kunt u contact opnemen met:

Martje van Ankeren, programmamanager Regieorgaan SIA

E-mail: martje.vanankeren@regieorgaan-sia.nl

Telefoon: 06 – 57 74 19 97

 

Jury 2017

Reint Jan Renes (voorzitter) 

Juryvoorzitter van de RAAK-award 2017 is dr. Reint Jan Renes. Reint Jan is Lector Crossmediale Communicatie in het Publieke Domein aan de Hogeschool Utrecht en universitair hoofddocent bij de leerstoelgroep Strategische Communicatie van de Wageningen Universiteit. Reint Jan promoveerde in de sociale psychologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Met zijn lectoraat onderzoekt hij hoe communicatie & design kan bijdragen aan een leefbare samenleving. In september 2015 werd Reint Jan door de Tweede Kamer aangesteld als lid van de Landelijke Referendumcommissie. Hij heeft tevens als projectleider in diverse toegepaste projecten concreet werk gemaakt van het toepassingsgericht ontwikkelen en inzetten van wetenschappelijke onderzoeksresultaten. Daarnaast heeft hij ervaring als wetenschappelijk adviseur in diverse commissies. Voor Regieorgaan SIA is Reint Jan lid van de commissie die adviseert over doorwerking, een rol die mooi aansluit op het juryvoorzitterschap van de RAAK-award.

 

 

Jalbert Kuijper

Jalbert is een geboren ondernemer, als co-founder van meerdere bedrijven zoals Inpact (later verkocht aan LostBoys), Xeed en Wecanbeheroes en OpenHealth is hij momenteel partner bij SchaalPlus, een bedrijf dat de brug bouwt tussen jonge digitale talenten en organisaties die de digitalisering van binnenuit willen vormgeven en digitaal talent aan zich willen verbinden. Daarnaast is Jalbert ambassadeur voor de Take-off hbo regeling van Regieorgaan SIA. De regeling biedt onderzoekers en onderzoekende studenten de kans kennis uit onderzoek om te zetten in ondernemerschap. 

 

 

Dirk van Delft 

Onder zijn bezielende leiding werd Museum Boerhaave een van de beste wetenschapsmusea te wereld volgens de The Times. Naast zijn werk als directeur bekleedt Dirk ook de bijzondere leerstoel Materieel erfgoed van de natuurwetenschappen aan de Universiteit Leiden. Sinds 2013 is hij als jurylid betrokken bij de RAAK-award.

 

 

Anna van Nunen

Anna van Nunen is directeur van Innofest. Innofest zet acht festivals in Noord-Nederland in als living lab: om innovaties te versnellen en ondernemers te helpen innoveren. Start-ups, bedrijven, ondernemers en studenten komen samen op de festivals om hier de maatschappelijke impact van hun prototypes te testen, om ze vervolgens in de "echte" wereld te kunnen lanceren. ‘Bij Innofest komt alles samen wat ik leuk vind. Festivals, ondernemers, innovatie en duurzaamheid.’ Anna heeft zelf een achtergrond in de sociale psychologie en voor zij directeur was van Innofest  deed zij onder andere onderzoek naar het startup ecosysteem. Een achtergrond die goed van pas komt bij de RAAK-award.

 

 

De winnaars van 2016
RAAK-award winnaar Jaap van de Loosdrecht krijgt de cheque overhandigd van Jan Benders (winnaar 2015)

Het onderzoeksproject Smart Vision for Unmanned Aerial Vehicles van NHL Hogeschool heeft de RAAK-award 2016 gewonnen. De winnaar van de prijs voor het beste praktijkgericht onderzoek binnen RAAK werd 30 november bekendgemaakt op het SIA-congres. Lector Jaap van de Loosdrecht ontving de bijbehorende cheque van € 10.000,- en de award uit handen van juryvoorzitter Margo Brouns. De tweede prijs ging naar het onderzoek Next-gen MALDI-Tof van Hogeschool Leiden. Beter opsporen met het lab op zak van de Hogeschool van Amsterdam ontving de derde prijs. De publieksprijs was voor Microbiële olie op maat van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Lees meer en bekijk het juryrapport.